Nu este deloc intamplatoare postarea aceasta, taman,  dupa cea a Galei UAD din Cluj Napoca. Nu caut sa fac comparatii dezavantajoase si nu cred,  neaparat,  ca studentii de acolo sunt mai talentati decat cei de aici. Pe mine m-a uimit perspectiva  acelor tineri  fata de  actul de a face moda vis- a -vis de ai nostri. Accentul foarte mare pus pe zona tehnica si aplicabilitatea unor idei care pot parea nerealizabile, intr-o prima faza, ca si apetitul pentru experiment si inovatie,  este ceea ce face diferenta neta. Latura artistica, cu orice pret,  este subsumata ideii de ”wearable” fara a fi lipsita,   insa,  total de aceasta conotatie, dimpotriva. Dupa mine,  piesele create de ei se gasesc in sfera a ceea ce ar trebui sa insemne produsul artistic, si cand spun produs, ma refer la ceva ce se doreste a fi  purtat si nu neaparat expus si admirat.  Motivele de inspiratie sunt dintre cele mai diverse si nu sunt deloc datatoare de stari negative si nici vesmintele in sine. Unele te uluiesc pur si simplu si ti taie respiratia. Am ales cativa dintre ei si alaturi de imagini voi detalia cate ceva din spusele lor despre colectii. Pentru cei curiosi insa,  si care se descurca,  evident,  cu engleza, va invit calduros sa urmariti blogul studentilor de la CSM  http://1granary.com/ care reprezinta si sursa imaginilor pe care le veti vedea.

MAIA BERGMAN

Maia a creat o colectie vesela si foarte colorata folosindu-se de tehnica aplicarii margelelor de plastic. Intrebata cum si-a gandit colectia dintru inceput,  ea a declarat ca nu stia cum va fi cu precizie, dar stia exact ce nu isi doreste sa fie:  neagra, cu aspect de baietoi actual si androginizat, cu  specularea ideii de captuseli si cu printing digital.  Asfel a iesit o colectie vesela si feminina, extrem de lucrata si care se bucura de un real succes. Pe pagina unde sunt postate creatiile sale exista comentarii ale unor indivizi si individe  ce doresc sa o contacteze pe Maia in vederea unor viitoare colaborari. Chestionata apoi,  de ce a ales margelele de plastic ca mijloc de expresie stilistica ea a raspuns cu umor ca glamourul ”cheap” i se pare irezistibil. La randul meu, gasesc colectia asemenea,  nu lipsita de valente artistice,  chiar foarte bine dozate. Nimic greu, nimic grav. Daca vreti chestii de genul acesta uitati-va la stirile noastre…asta fara gluma!

CJ Yao

Una dintre preferatele mele, colectia lui C.J Yao intitulata” Wood Be”  este inspirata din instrumentele cu coarde antice, speculand efectul de tuburi, curbe, coarde, traduse stilistic in fasii si franjuri  si curbe de lemn ca accente in vestimentatie. Ea povesteste cat de greu i-a fost sa aduca lemnul in vestimentatie si sa- i confere nota de purtabilitate si de practic,  in dorinta de a folosi materiale naturale si facand apel la tehnicile traditionale de tricotare si crosetare. Daca intrati pe site-ul pe care vi l-am indicat,  veti vedea intreg demersul conceptual,  unde schitele artistice ocupa un loc secund sau aproape neglijabil in economia intregului proces. Cercetarea nu este un scop in sine si nu reprezinta plasa in care se prind ca niste musculite ca sa piarda din vedere obiectul final, asta mi se pare admirabil. Pretextul creatiei ramane un pretext, nu disloca actul in sine de a crea. Desenele nu sunt cautat spectaculoase, pentru ca nu acolo este esentialul, nu acolo este finalitatea in acest domeniu.

NAFSIKA SKOURTI

Punctul de plecare al acestei superbe colectii, se gaseste in imaginea unui functionar aflat la birou care isi doreste,  de fapt,  sa fie in alta parte decat acolo, lucru tradus minunat in combinatiile dintre austerul stofelor si culoarea printurilor ca si a texturilor brodate de,  insasi,  creatoarea ei,  care fac legatura intre cele doua ipostaze, cea reala si cea dorita.

CHLOE KIM

Colectia lui Chloe e romantica si texturata din greu. Personajul cheie al colectiei este Mrs Havisham din Marile Sperante  ale lui Charles Dickens, dar  a prins conturul ulterior al unei fete ce traieste ”eco” ( asta e traducerea mea ) printre copaci si flori si care poate fi perfect imaginara, pura si libera. Materialele folosite sunt desirate si distruse combinate cu detalii brodate si pretioase.

NAYUKO YAMAMOTO

Motivul de inspiratie al colectiei il reprezinta un vechi ierbar, pe care,  pe masura ce- l rasfoiesti, florile iti raman intiparite in memorie ca niste amintiri albe si luminoase.  Ea declara ca ii place foarte mult sa citeasca si iubeste cartile dar ca nu- i plac cei care citesc de pe Ipad sau Kindles…eeh ce sa-i faci? ei au ”fumat” deja item-urile de care noi ne declaram mai mult decat satisfacuti.  N-au ”fumat” insa tehnicile de printare folosite si de Man  Ray,  odinioara ( fotograma -care nu necesita decat o suprafata de hartie foto-sensibila, in vreme ce obiectele sunt suprapuse peste si apoi expuse la lumina) si decuparea cu laser dintre tehnicile de ultima generatie.

SERENA GILI

Serena poveste ca,  inspiratia pentru colectie aduna laolalta,  tehnica mozaicului (tradusa in vestimentatie prin aplicatiile de margele si suprafetele tricotate atent prelucrate in partea superioara) cu preferinta, in acest caz, pentru vesmintele cu specific religios regasita in forma fustelor rigide confectionate/turnate intr-o singura forma din acrilic, de ingineri specializati in constructia de nave marine.  :D.  Boom…mai poti sa spui ceva?
 Dupa acest istovitor periplu si nicidecum cuprinzator, intrucat au mai ramas multi nepomeniti si tot atat de diversi ca maniera de exprimare in fashion, nu- mi ramane decat sa concluzionez ca ceea ce m-a impresionat, realmente,  a fost tocmai aceasta diversitate a motivelor de inspiratie si a tehnicilor la care au apelat pentru a-si materializa conceptul.
Enjoy!
sursa imagini: http://1granary.com