O postare legată de activitatea designului vestimentar din Școala de arte din Cluj Napoca unde, iată, activez, deja de trei ani.
Este vorba despre prezentarea de modă finală care  încununează un an de muncă în cadrul acestei secții.
Poate, unii, dintre voi care citiți pentru prima dată asta, nu cunoașteți specificul activității într-o școală de artă, care, ca instituție nu este nici ceva gen liceu, nici ceva gen studii universitare. Dar poate fi o poartă între liceu și universitate, depinde de om. Este un fel de școală post ce vreți voi și unde te ”înregimentezi” din pasiune și hobby. Asta nu înseamnă că noi, unii, nu concepem să nu ne facem treaba corespunzător.
Orele sunt puține per an de studiu și nu depășesc numărul de 4 pe săptămână  la design vestimentar. Așa că se muncește suplimentar foarte mult.
În această perspectivă așezate lucrurile povestim prin imagini și cuvinte rezultatul unei munci de un an. Am eliminat din postare imagini cu lucrări care nu au ieșit la un nivel acceptabil din varii motive, fie din vina autorilor, fotografilor sau poziționării vestimentației pe manechin.
Mulțumesc încă o dată, și pe această cale, agenției Euromodels prin Lili Mihacea pentru sprijinul său constant și domnului Ștefan Socaciu de la Ciorchin, care ne a pus la dispoziție pozele prin amabilitatea lui Alex Moldovan, căruia îi mulțumim, deasemenea.

design grafic afiș: Daria Langa
foto. Crina Prida

Anul I, condus de colega mea Teodora Vișinescu, prezență binevenită în acest an alături de mine, a experimentat, sperăm cu succes în ochii publicului, ideea de veșminte necroite, adică acel tip de haine care nu recurg din punct de vedere tehnic la nici o formă de croire sau de pensare specifice confecțiilor consacrate și operează cu linii geometrice, clare, simple, pe alocuri deconstructiviste, unde ajustarea pe corp se face, dacă este cazul prin pliere, încrețituri sau plisare ce conferă volumetrie ansamblurilor. 
Sursele lor de inspirație sunt foarte variate de la natură și anotimpuri: Tiberia Ursu: Toamna japoneză, Ioana Mocanu- Frunze toamna,  Alex Moldovan- Crăiasa Zăpezii, la artiști consacrați ca Brâncuși: Diana Claudia Radu, Van-Gogh cu cerul său cu stele: Radu Selișteanu,  Gustav Klimt: Crina Boier sau chiar culturi, Andreea Hosu cu a sa Africa prelucrată și muzică rock, cum e cazul Xeniei Matei.

anul I

anul I bis

 În ordinea poziționării din imagine autorii sunt:  Marius Alexandru Moldovan, Radu Seliștean, Andrea Hosu, Crina Ana Boier, Xenia Matei și Ioana Mocan.

Anul II , cu cele două grupe ale sale coordonate de expert Teodora Vișinescu și de Călina Langa s-a manifestat anul acesta pe târâmul atât de fascinant al istoriei costumului, parcurs foarte necesar pentru ucenicii într-ale modei, din care Art Nouveau a fost tema predilectă pentru grupa Teodorei Vișinescu. 
O să puteti vedea piesele Silviei Șimon cu inspirație din stilul vestimentar al  reginei Maria,  iar   Roxana Cioflică pășește îndrăzneț în lumea ocultă a cărților de tarot pentru creația sa.
Anul II TEo
 Roxana Cioflică, Silvia Șimon.
Clasa Călinei Langa a ales ca motiv de inspirație jumătatea sec. XIX și începutul sec.XX, cu diversele sale fatete: inspirație din pălăriile somptuoase declinate în rochii purtabile contemporane, Sabina Marc, din vestele și redingotele domnilor, Mihai Hendea, fuste ample și jupoane, minimalizate și aduse la purtabilitatea secolului actual Andrea Takacs, silueta amplă cu capă, de zi specifică vestimentației feminine, tradusă într-o ținută cu accente ușor hippie – Ana Tegzeșiu, dantelele prețioase ale epocii convertite in jacheta over-size- Bianca Bilaniuc, mâneci ample și gulere declinate în mantou actualizat cu umeri aplicați- Lavinia Cândea, din forma crinolinelor și a cămășilor underwear- Alina Galu.
anul II me 1

anul II

În ordine de sus în jos și de la stânga spre dreapta: Sabina Marc, Bianca Bilaniuc, Mihai Hendea, Lavinia Cândea, Alina Galu, Andrea Takacs, Ana Tegzeșiu.

Anul de diplomă, anul III ne dă întâlnire cu surse abstracte de inspirație pentru colecțiile lor, și ne îndeamnă să ne reîntâlnim cu mirosurile prăjiturilor din copilărie specifice Sărbătorilor de iarnă – Celina Roschnafsky, cu o colecție foarte lucrată plină de structurări ale materialelor pentru obținerea unor efecte cât mai veridice ce amintesc de savoarea dulciurilor: Gourmandisse

Celinaw

Celina1

Celina (2)

 Celi 1
 celina
în lumea viselor conjugată cu cea a picturii lui Joan Miro- Alexandra Peligrad, colecție de mantouri și cape realizate din stofe de lînă cu broderii fine, ce urmăresc invizibilul fir al visului și imaginației: In dreams
Alexandra Peligrad

Alexandra Peligrad 1

iar Anca Curt,  senină,  ne plimbă într-o lume a acceptării unui sine luminos care s-a înțeles și s-a împăcat și se protejează în coconi molateci de tricot, în nuanțe pastelate și tandre: Mindfullness

Ancuta Curt

Anca Curt2Anca CurtAnca C.
Anul I și II de tehnici în design vestimentar a experimentat o temă dificilă, anul acesta: Disoluție, care a constat în experimentarea diferitelor  tehnici de manipulări ale materialelor textile în scopul realizării unor structuri cât mai asemănătoare acestor procese chimice. 
Vă veți întâlni astfel cu ținute care combină aceste bucăți experimentale în vestimentații dorite cotidiene cu aportul de originalitate inclus prin tehnicile menționate.
Anul I Tehnici:
Inesa Diujicov
 și Antonia Pasztor:
Inesa
Antonia Pasztor colaj
Anul II Tehnici
Anca Petran
Anca Petran colaj