Îmi place foarte mult aici. Predau din toamnă și mă simt foarte happy – motiv de împărtășire și cu alții.  Interviul a fost realizat de jurnalistul Ion Novăcescu pentru revista ”Arte” a Școlii de Arte ”Tudor Jarda” din Cluj Napoca. Am considerat potrivit să spun câte ceva despre ceea ce iubesc să fac.
 Cine este Călina Ghițulescu Langa și ce face ea la Școala de Arte Tudor Jarda?
 Sunt absolventă a Universității de Arte și Design din Cluj Napoca, specializarea design vestimentar, de profesie, deci, designer. Actualmente sunt doctorand la aceași universitate, în vreme ce o bună parte din timpul meu este dedicată predării acestei discipline la Școala de Arte. Pe lângă activitatea de predare mi s-a mai încredințat din toamna anului 2012 coordonarea compartimentului Arte Plastice din cadrul școlii.

 Dați o definiție Școlii, ce reprezintă această instituție pentru dumneavoastră? Am intrat la Școala de Arte fără să știu cu precizie ce urma să se întâmple. Știam doar că, din punct de vedere al specializării mele, trebuia să fac ceva mai mult, în sensul de a da mai departe ceea ce am învățat. Am găsit aici o atmosferă foarte entuziastă, binevoitoare și pusă pe treabă, cu o mare dorință de a face lucrurile să meargă și de a încuraja și motiva oamenii proveniți din medii sociale diverse de a face artă. Este locul unde ești provocat să ți depășești propriile limite și comodități. Aceasta este motivația principală și în egală măsură specială, care mă face să mă simt acasă. Nimeni dintre cei care vin aici , că sunt profesori sau sunt cursanți nu vin pentru că TREBUIE ci pentru că vor și își doresc asta. În final, reprezintă alternativa cea mai potrivită, după mine, pentru o provocare existențială de excepție.
Ce vă spune cuvântul cursant? Ce înțeles are?

Urmărind explicația anterioară, cursantul este, pentru mine,  persoana care înțelege și acceptă provocarea oferită de această instituție, și ca să nu sune definiția așa de arid aș mai adăuga că este persoana pe care cauți să o receptezi  exact la nivelul motivației sale interioare și să vii în întâmpinarea acestei motivații cât mai bine cu putință.
În marea majoritate a cazurilor cei care vin să studieze aici sunt persoane care din varii motive nu au avut posibilitatea  să-și aleagă în viață drumul pe care și l-ar fi dorit și înțeleg să împlinească astfel, chiar și mai tîrziu un vis nerealizat, apoi mai este categoria care vine din pasiune sau hobby, dar ele nu se exclud, nicidecum. Reprezintă situația ideală pentru că este o alegere pe deplin asumată și liberă care ne face și pe noi în calitate de profesori (experți) mult mai responsabili față de opțiunile acestora

  Ce este arta pentru C.G.L? Când spui artă/creație ce simți?

Arta…ce este arta? Foarte greu de răspuns la această întrebare, deși pare simplu la prima vedere. O să risc totuși un răspuns dar nu aș vrea să pară extrem de emoțional. Arta este, pentru mine, dimensiunea spiritului în care ești invitat să te manifești fără nici o cenzură exterioară, este drumul pe care îl poți alege, necondiționat, pentru a fi autentic, modalitatea de exprimare estetică a unui crez personal. Creația ca și proces este rezultatul unui dialog interior ( și folosesc termenul ’’dialog’’ absolut responsabil) neauzit de ceilalți, mai gălăgios sau mai liniștit-finalitatea dialogului se manifestă obiectualizat într-o creație palpabilă și interpretabilă în multe feluri depinzând de dialogurile interioare ale fiecărui privitor.



Care sunt sfaturile pe care le dați celor care vor să studieze la secțiile pe care le coordonați la Școala de Arte? De ce să facă ore aici?
Răspunsul la întrebare se găsește inclus în cele spuse anterior dar detaliez puțin în acest caz. Cei care își doresc să facă cursuri aici, trebuie să știe de la început că există o echipă de profesioniști care pot să-i îndrume și orienteze pe drumul ales. Compartimentul Arte Plastice numără, la această oră,  oameni foarte bine pregătiți dispuși să ofere informații și susținere profesională adecvată. Procesul de învățare, studiu, instruire își găsește finalitatea firească în posibilitatea permanentă de validare a cursantului prin ochii publicului, printr-o suită de activități și manifestări expoziționale, workshop-uri și schimburi de experiență.

 Care este cel mai emoționant moment al muncii de expert al școlii?
Sunt multe momente emoționante, mă gândesc care ar ar putea fi cel mai special dintre ele și cred că este tocmai acela în care oamenii pregătiți de tine în calitate de expert, au ocazia să se verifice printr-un contact obiectivat și intermediat, in cazul nostru, al celor de la arte plastice, cu publicul. Tot ce părea o abstracțuine se validează prin concretețea reacțiilor celorlalți. Din alt punct de vedere, reușita lor în diverse etape ale procesului de instruire chiar nevăzute de public, este în egală măsură, emoționantă pentru profesor pentru că reprezintă transcenderea unei limite ( fixate de ei înșiși) personale care îi plasează, garantat pe o altă orbită în perspectiva asupra propriilor capacități.
 Dar cel mai important?

Consider momentul cel mai important, cel în care tu dai mai departe informația, cunoștintele, ceea ce ai agonisit tu ca specialist, profesor,  din punct de vedere profesional. Este vorba de capacitatea de a da la modul altruist iar la celălalt este importantă capacitatea de receptare. Acest moment al ’’sădirii’’ îl consider cel mai important.

 Cu ce vă mândriți cel mai mult la ’’Tudor Jarda’’?
Cel mai mult mă mândresc, deși nu-i frumos să te mândrești, cu fetele mele de la design vestimentar, pentru că sunt harnice și pasionate și implicate în tot ce le propun. Aceasta este o reală mândrie.
Ce planuri aveți în calitate de coordonator al compartimentului Arte Plastice al Școlii de Arte?
Planurile mele sunt legate, evident, de un plan mai general, bine stabilit organizatoric și calendaristic în care noi, toate secțiile plus experții coordonatori,  trebuie să funcționăm ca niște rotițe ale unui ceas care trebuie să meargă optim și care să nu necesite a fi mereu întors cu cheia pentru că a ruginit. Nu spun că este ușor dar cred cu tărie că se poate.
Compartimentul Arte Plastice numără la această oră 8 specializări (pictură, grafică, artă fotografică, design vestimentar, decorațiuni interioare, ceramică, sculptură, iconografie) și se intenționează la nivelul conducerii suplimentarea cu alte specializări care să vină în întâmpinarea cererii din afară.
 Există în concepția dvs.  ideea ’’familia de la școală’’?  Între această familie și cea de acasă care este relația? Cât de mult ocupă una, dar și cealaltă? Absolut. Există familia de la școală, pentru că familia presupune exact ce spuneam anterior- comuniunea, legătura autentică între oameni. Familia se bazează pe valori considerate, astăzi,  de mulți,  desuete: comunicare, dăruire, afecțiune, înțelegere,sprijin reciproc dar în același timp și respectarea teritoriilor celuilalt și a acceptării ideii că este diferit. Mie mi-e cumva la îndemână să vorbesc despre asta pentru că dețin o familie și în afara școlii. Din păcate, de multe ori familia mea de acasă are de suferit din cauza preocupărilor mele profesionale dar mă bucur de înțelegerea și sprijinul lor constant. E foarte greu de găsit dozajul perfect pentru funcționarea optimă a individului pe toate planurile cu care ne împovărează astăzi existența.
 La ce lucrează acum C.G.L? În ce creație își pune inspirația/sufletul acum?
Actualmente lucrez la teza mea de doctorat, atât la partea de cercetare cât și la conceptul ei de materializare artistică. Pe lângă aceasta, mintea mi-e plină de proiecte care sper să prindă contur, dar care nu depind în exclusivitate doar de mine pentru că implică domenii și colaborări artistice conexe.

 

.

.