Dragii mei, bine vă regăsesc la rubrica noastră de modă și stil,

Inainte de orice alte indicații din parte-mi, m-am gîndit ca azi să vă povestesc puțin despre ceva mai puțin vizibil cu ochiul liber, dar care animă moda în felul în care noi o percepem concret.

Dacă mergem pe stradă și privim în jurul nostru, vedem că toți oameni sînt îmbrăcați, mai mult sau mai puțin, după un fel propriu de a percepe vestimentația.
O persoană tînără se deosebește net ca stil vestimentar de o persoană în vîrstă. E firesc, veți zice, pentru că vîrstele sînt diferite. Eu adaug că nu doar vîrstele sînt diferite, ci și tipul de educație, stilul de viață, meseria pe care o profesează, etc. Toate aceste elemente compun un fel de atitudine vestimentară, un anume life-style, care este manifest, nu doar vestimentar, ci în multe alte aspecte ale vieții de zi cu zi, de la alegerea detergentului pînă la alegerea partenerului, a concediilor, a canalelor preferate de TV.
Dacă toată lumea ar respecta cu sfințenie ce spun eu, stiliștii sau designerii- strada, peisajul citadin, ar fi uniform și prin urmare, foarte plictisitor. Tocmai de aceea, în fiecare an, paleta alegerilor noastre vestimentare este din ce în ce mai largă, încercînd să acopere toată diversitatea și complexitatea felurilor noastre de a fi.
Ca să nu credeți că nu facem, azi, exerciții de imaginație, vă rog să vă amintiți cum vă îmbrăcați- tineri, tinere fiind și cum o faceți în prezent? Desigur, în funcție de prioritățile și provocările etapei respective, desigur în funcție de conformațiile de atunci și de acum, desigur în funcție de schimbarea petrecută în mentalul nostru.
Aceste direcții stilistice pe care moda le oferă pe sezoane, în fiecare an, se numesc tendințe, iar ele sînt elaborate de niște birouri internaționale de stil care însumează, după serioase analize sociologice și de piață, orientările și dezideratele unei lumi aflată într-o dinamică profundă. Oricît de lipsit de importanță ar putea părea banalul gest de a te înveșmînta, el dă de furcă analiștilor de trenduri și de piață care ghicesc (cu ghilimelele de rigoare) și iau pulsul pieței consumatorilor aflat într-o permanentă mutație.
Ca să nu rămîn într-o zonă abstractă și foarte puțin vizuală, o să vă rog să vă gîndiți la stilul vestimentar al unui președinte de țară, spre exemplu și stilul vestimentar al unei vedete muzicale. Să-l luăm de pildă pe Emanuel Macron și pe Eminem. Gata? Îi vizualizați? Bun. 

Acum imaginați-vă că ei schimbă hainele ca în povestea Prinț și cerșetor….Eminem e îmbrăcat în costum și Macron are o glugă pe ochi, pantaloni cu turul la pămînt etc. Li se potrivește sau nu, vă las să decideți.


Hainele și modul de a le purta sînt expresia noastră personală setată în funcție de mulți parametri invizibili.

Ca să nu neglijăm partea feminină, și să fim politically correct, vă rog să vă imaginați cum Kim Kardashian, că tot place multora( mie nu, da ăsta-i trendu, ce să facem?) își schimbă garderoba cu Angela Merkel.

Angela Merkel

Kardashian


Înțelegeți ce zic? Pe data viitoare vă las să vă creați propriul exercițiu de schimbat haine cu un model existențial preferat de fiecare. Eu mi le voi schimba cu actrița Tilda Swinton.

P.S. Postez de pe telefon așa că scuzați eventualele erori și ascultati mâine la 13.30 pe Radio Cluj această pastiluță…see ya!