S-ar putea crede că m-am lenevit, dar este doar o părere. Am decis într-un final, să vă fac părtași virtuali, cum se cade în aceste vremuri, la expoziția Vivienne Westwood organizată de Musee du Tissu din Lyon.

De fapt, ca să fiu precisă și la obiect expoziția se intitulează VIVIENNE WESTWOOD -Art, mode et subversion. La Collection Lee Price.

Este pentru prima dată când o expoziție dedicată creatoarei își găsește locul în Franța, de aceea am considerat că merită să merg să o văd.

Vivienne Westwood a mai fost onorată astfel de britanici, la V&A în 2004.

Tweed-ul a reprezentat unul dintre materialele favorite ale creatoarei, readus în actualitate ca marcă distinctă a spiritului britanic

Personal, trebuie să mărturisesc că am fost foarte surprinsă să constat că filmul Westwood: Punk, Icon, Activist din 2018 dedicat ei, nu poate fi văzut sau achiziționat decât dacă locuiești în UK. Noi ăștia rămași în UE, nu mai merităm nimic. 😀

Colecția expusă aparține colecționarului Lee Price, fost colaborator al creatoarei și fan înfocat. Curatorii expoziției au avut ideea de-a alătura acestor piese, altele, scoase din arhiva muzeului- vestimentație, pictură, obiecte decorative- care crează contextul unei mai bune înțelegeri a modului cum Westwood a operat de-a lungul anilor în demersul său creativ și cum și-a folosit sursele de inspirație cu succes.

Perioada activismului

Din nefericire doar exponatele beneficiau de lumină, și a apărut neajunsul reflexiei sticlei după care erau așezate, în imaginile pe care le voi posta. Merită ca un act documentaristic, iar pentru fanii adevărați recomand catalogul expoziței.

Feminin și masculin declinat în Harris tweed

Exact cum spune și titlul documentarului dedicat ei, din care v-am postat trailerul, Dame Vivienne Westwood a trecut cam prin toate la viața ei.

O nouă semnătură devenită clasică marca Westwood, jacheta feminină cambrată pe talie inspirată din istoria costumului

De la punk, la femeie elevată dar cu atitudine subversivă și mesaje de subminare a sistemului până la activismul actual, tot ce Vivienne Westwood a realizat, poartă amprenta dorinței de a șoca și de a atrage atenția asupra altor fațete pe care sistemul le ocultează sub diferitele măști, așa zis democratice.

nasturi folosiți în creațiile Westwood, nu vă mirați dacă vedeți forme ce pot părea șocante 🙂

Chiar și când inspirația pentru colecțiile care celebrează spiritul britanic ca Anglomania 1993-1994 sau Anglophilia 2002-2003, este izvorâtă dintr-o admirație profundă pentru vremurile trecute și denotă într-o formă sau alta patriotismul, există întotdeauna un mic twist care schimbă perspectiva contemporană prin ironie și umor.

Westwood este cea care a adus corsetul în modă ca piesă exterioară și nu de lenjerie. Tehnica corsetului era foarte bine executată, ele fiind aproape identice cu cele istorice, diferența o face printul contemporan aplicat pe fața corsetului. Printul este aidoma picturii din sec. XWIII aparținând lui Francois Boucher Daphnis and Chloe

Este ca și cum Dame Vivienne șterge de praf, cu devotament, tablourile strămoșilor dintr-un vechi castel, iar apoi le dă un bobârnac obraznic și le trage ghiduș cu ochiul, sugerându-le să renunțe la scorțoșenia tipică.

Viviene Westwood a pornit în carieră ca autodidactă, iar salvarea a fost, că la vremea când ea și-a făcut debutul alături de iubitul său, studentul la Arte, Malcolm McLaren, liderul de la The Sex Pistols, mișcarea punk, a cărui adeptă a fost ea însăși o vreme, presupunea forme deconstruite, atipice, unde puteai să-ți convertești ușor greșelile în calități cerute de estetica acestei subculturi.

Dar să nu ne lăsăm păcăliți, pentru că după despărțirea de Pygmalionul său, căreia ea i-a recunoscut că îi datorează mult din ceea ce știe, Vivienne nu a făcut nimic altceva decât să aprofundeze această meserie, și în special tehnica căreia ea îi subsumează orice alt aspect al creației.

Datorită tehnicii, (după propria sa mărturisire conținută în catalogul Vivienne Westwood scos de V&A cu contribuția lui Claire Wilcox) te poți ajuta iar acest lucru conduce la o formă de efervescență a ideilor, pe care nu ești deloc în pericol să le pierzi, odată ce deții acest avantaj.

La fel cu alți mulți designeri și creatori, despre care, poate, v-am mai pomenit, nici pentru Westwood, schița nu reprezintă prioritatea după care se ghidează creația ulterioară.

Lucrul cu materialul pe manechin este cel care favorizează această viziune tridimensională, sau geometrică cum declară creatoarea că posedă.

Perioada activismului

‘Art must be anchored in technique; this means the manipulation of materials—in my case my materials are essentially the human body and cloth. It is my job to make the cloth give expression to the body of a human being. One must constantly judge and manage the detail in terms of the general effect one is trying to create so that the form is the idea: a beautiful form is a beautiful idea—this is design.’

VIVIENNE WESTWOOD

Dacă ar fi să rezum, cum fac adesea creația sa în câteva cuvinte cheie acestea ar fi : tehnică și croi, istoricismul, culoare și texturi, inovație în printing și tehnică, extravaganță- dar într-un sens pozitiv care presupune curaj și asumare a propriei persoane, umor și ironie.

Vivienne Westwood într-o piesă din colecția 2020-2021 A/W

Expoziția de la Lyon care este deschisă până în ianuarie 2021 încearcă să parcurgă din punct de vedere cronologic toate etapele esențiale ale creației sale, beneficiind în egală măsură de piese de autor puse în context și contrast cu piese istorice superbe aflate în colecția muzeului.

Un pardesiu de tweed în carouri așezat pe scaun la o masă așteptând la five o’clock tea, pourpointul vechi de sute de ani aparținând lui Charles de Blois alăturat unui haine masculine actuale care amintește ca tăietură de acesta, o jachetă prețioasă de catifea ornată cu auriu așezată lângă niște veșminte preoțești, multe dintre aceste contexte sunt de natură să favorizeze priceperea spectatorului și să-l orienteze pe drumul creației marca Westwood.

Five o ‘clock tea in tweed

Să nu uităm de epoca șocantă punk, cu tricourile imprimate cu mesaje considerate obscene, care au revoltat profund establishmentul din acea vreme. Punk-ul de atunci e mic copil pe lângă ce vedem noi astăzi.

Costum de baie imprimart cu motive decorative specifice sec.XWIII secolul preferat a lui Westwood, mare iubitoare a colecției Wallace

Viața și cariera lui Vivienne Westwood au fost mereu o sursă de surpriză, sfidare sau șoc.

Unul dintre motivele sale des uzitate este cel al al lui Saturn și al inelelor sale, stilizat pentru accesorii și detalii vestimentare

Soțul din dotare este un fost student al său, cu 25 de ani mai tânăr decât ea, cine nu știe că în momentul când a fost înnobilată de Prințul Charles s-a dus cu o rochie pe sub care nu purta lenjerie…la fel cum făcuse și mai devreme în 1992 când regina îi înmânase distincția OBE.

Dar mai trebuie știut și că ea stă în același apartament de două camere cu același soț din dotare, preferând ca banii făcuți să fie donați diferitelor cauze pentru care activează, dintre care obsesia pentru climat și bunăstarea planetei este cea mai acută.

Cu un simț perfect măsurat al conștiinței de sine și al valorii personale, lecțiile sale de modă, ca și cele de cultură sau cercetare pot fi rezumate în câteva cuvinte ce pot suna a laudă în urechile nepregătite pentru orice formă de asumare:

The only reason why I ‘m in fashion is to destroy the word conformity

vivienne westwood