Dupa o foarte mare pauza am revenit, pe blog si in tara dintr-o calatorie si experienta de-a dreptul interesanta. Prizoniera a unei prejudecati stupide specifice unei mari majoritati a romanilor( conforma fabulei cu vulpea si strugurii acri, mai degraba)  nu m-am simtit niciodata atrasa de ideea de a calatori in State. Intamplarea sau destinul au facut ca acest lucru sa se intample de data recenta. Nu detaliez acum ocazia, care, ea in sine,  este un eveniment, sper sa mai am ocazia sa vorbesc despre asta. Asa am ajuns sa petrec o saptamana la Las Vegas, oras care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Nu, n-am jucat la ruleta si nici la slot machines, in schimb am avut ocazia sa sesizez acel aspect de entartainment specific Vegas-ului dus pana la o doza de mare arta si profesionalism,  daca ma refer la Cirque du Soleil, pentru ca pentru mine aceasta a fost surpriza majora. Descoperirea acestui tip/gen de spectacol am facut-o, fara sa vreau,  mergand dinspre interior spre exterior. In 23 martie am avut privilegiul de-a face un tur in culisele Teatrului Ka din Las  Vegas inainte de-a vedea spectacolul propriu zis; de altfel nici nu eram hotarata cand si la care din ele ma voi duce pentru ca in Vegas sunt mai multe show-uri Cirque du Soleil si biletele nu sunt ieftine. Catalizatorul a fost tocmai aceasta experienta traita in culise si care a fost fara nici un fel de exagerare,coplesitoare. Teoretic, sa zicem eram pregatita: in prima zi a mea acolo ne-am intalnit cu Ria Martens, unul dintre directorii artistici al Cirque du Soleil, care ne-a facut o scurta istorie si prezentare a acestuia, practic, cand am intrat in teatru, am ramas speachless. Mi-e greu sa exprim in cuvinte senzatia aparte si o sa incerc sa ma folosesc de cateva din imaginile pe care am reusit sa le iau acolo,care nu sunt foarte multe pentru ca ei isi protejeaza foarte bine business-ul si nu am avut voie sa facem poze. Nu ai voie sa faci poze nici in timpul spectacolului.

 In spatele unui show se gaseste o adevarata armata de tehnicieni si profesionisti care sunt zi de zi acolo ca sa verifice cel mai mic detaliu si numarul lor este mai mare decat al artistilor care sunt in medie cam 80 daca tin eu bine minte ( ma refer la Ka, acum.)
Un show Cirque du Soleil este o combinatie unica intre muzica, dans, acrobatie, actorie, costume, lumina, culoare si foarte mult savoir faire atat din punct de vedere tehnic cat si artistic. Am in minte imagini din show de-o poezie rara, ca niste fragmente de picturi care curg metamorfozandu-se mereu in alte si alte imagini.
Cum singuri se descriu pe site, arta lor este imbinarea perfecta intre performance-ul teatral si actiune in cel mai direct sens al sau, imbinare ce permite evocarea unor stari afective iar inspiratia si-o iau din culturile diverse ale lumii intr-o incercare de depasire a granitelor imaginatiei si de stergere a delimitarilor intre diferitele domenii artistice.
  

 Acesta ar fi un rezumat foarte pe scurt si foarte putin sensibil la un show de al lor. Trebuie testat, vazut simtit. In aceste conditii va puteti imagina cat eram de curioasa vis-a -vis de partea cu costumele, care, culmea nu- ti taie respiratia cand le vezi de aproape. Sunt foarte lucrate, dar, din pacate,  pe scena,  foarte multe detalii se pierd, cel putin din locul unde am stat eu…si n-aveam cel mai ieftin bilet.
Costumele sunt realizate la sediul central in Montreal (pentru costume exista in jur de 400 de angajati) si apoi trimise pentru fitting la fiecare dintre teatrele lor, iar acolo urmeaza eventuale corecturi si retusuri in atelierele proprii. Pe langa partea de spectaculozitate si design exista componenta esentiala a functionalitatii si a rezistentei lor si a diverselor mecanisme de asigurare si sustinere a protagonistilor deloc de neglijat in cadrul acestui tip de spectacol. Moleskinul este materialul cel mai folosit la costume dar un tip de moleskin cu componenta lycra care confera elasticitatea necesara, apoi piele, silicon, latex, plastic si multe altele, depinzand si de specificul show-ului.

Mai mult decat orice altceva, in spatele spectacolelor Cirque du Soleil se ascunde inovatie si tehnica de ultima actualitate ca si cei mai buni profesionisti carora nu le e teama de nici un fel de provocare. Ei sunt ca o echipa care functioneaza si se sprijina dupa reguli proprii si se descriu ca atare, cu zambetul pana la urechi ceea ce mi-a creat cumva un sentiment straniu, mai ales dupa ce am cercetat si site-ul si alte surse de informatie. Dupa cum povestea si directoarea Ria Martens in prima zi a conferintei noastre, totul este supus girului lui Guy Laliberte, bossul si intemeietorului companiei. Am sesizat pe langa mandria lor de a apartine acestui urias sistem, undeva printre cele spuse si  vazute, alaturi de interdictiile repetate de a nu face poze, un soi de spirit de casta sau secta…dar pana la urma, cred ca fundamentala este tocmai aceasta coeziune si credinta orbeasca in ceea ce fac.