Filosofia mea de trei leuți a fost pricinuită de o întâlnire memorabilă cu cel care este Leonard Cohen. Cei care sunt fani adevărați, i-au citit cu siguranță biografia tumultoasă. Leo, cum îmi place mie să- l alint într-o familiaritate neîmpărtașită, însă, mi se pare lecția de stil numărul 1 pentru un profil masculin chiar la înaintata vârsta de 78 de ani. Pentru Leo, timpul a fost în aceeași mare măsură aliat și inamic deopotrivă; este suficient, nu să-i ascultați muzica, ci versurile ca să-i pătrundeți zbaterile/încrâncenările/pasiunile/durerile/căderile/renunțările/ridicările/ iubirile/succesele ajunse la limanul lui:
Un tip in vârstă, subțire și înalt, în eternul lui costum well fitted, care dă clasă cu sus-numitul entuziasm juvenil multor tineri, îngenunchiind de nenumarate ori pe scenă în fața spectatorilor intr-un gest de mare reverență față de ofranda dată lor și pentru ei, fără ostentație într-o discreție necalculată a gestului firesc.
Cu totul altceva aveam în minte când mi-am gândit această postare. Vroiam sa povestesc, ușor și facil, despre o zi de toamnă petrecută într-un București, ochit pe alese, într-o plimbare către Fashionul Picnicul de la British Gallery alături de Oana, companioana mea la fel de fină si rarissimă ca muzica lui Leo pe care îl iubește ca și mine și căreia îi mulțumesc încă o dată pe această cale, că m-a cules ca pe o oaie rătăcită din Cluj ducându-mă la acest concert. Pentru mine, periplul acesta are o valoare afectivă specială. În preajma unui început de drum profesional acesta mi-a fost intro-ul acum 4 ani …concertul lui Leonard Cohen și într-o formă de superstiție poate, rizibilă pentru unii acest concert din 2012 este premergator finalului acestui parcurs, deloc întâmplător acest ” Closing Time”, pentru că ”In My Secret Life” toate lucrurile acestea se bucură de semnificații aparte si secrete, de bună seamă.
În continuare, ceea ce veți vedea sunt impresii vizuale subiective dintr-un București, al cărui timp se dovedește a fi mai puțin un inamic, cu toata ruina și rugina păstrătoare de amintiri din trecute vieți de doamne și domnițe.
Leave a Reply